Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryba "Po kubańsku".

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 13:25, 15 Gru 2006    Temat postu: Ryba "Po kubańsku".

Pstrąg, lipień, łosoś, troć, głowacica - wszystkie się nadają. Rybę pofiletować. Układać w garnku kamionkowym warstwami - mięso do mięsa, skóra do skóry. Najniższa warstwa skórą do dna garnka itd. Między te warstwy, które stykają się mięsem sypiemy grubo( na pół palca powiedzmy) mieszaninę soli z cukrem w proporcji około 6:8 na korzyść cukru. Do mieszaniny można dodać przyprawy rozmaite, jakie kto lubi. Sprawdza się majeranek, oregano , pieprz mielony... Ostatnio między filety wkładam też po plasterku cytryny, na całość potem też wyciskam sok z całej cytryny ( pomysl Tomka Bogdanowicza). Na wierzch kładziemy talerzyk wchodzący luźno do garnka i obciążamy go, na przykład litrowym słoikiem z wodą. I do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu cały garnek wypełni się naturalnym sokiem z ryby. Nie wylewać!. Przechowujemy rybę w tym soku aż do spożycia całości, jednak nie dłużej niż 5-7 dni, potem ryba dalej jest smaczna, ale twardnieje. Najlepszy sposób podania - cienko pokrojone plasterki ryby kładziemy na cieniutkie kromeczki ciemnego chleba z maslem, skrapiamy cytrynką.... kieliszek zimnej czystej wódki...lewą ręką przytrzymujemy beret...uch!
Oczywiśćie wszelkie kombinacje typu 'koreczek' są jak najbardziej...
A sam pomysł nie jest a mój, to tradycyjny norweski sposób na przyrządzenie łososia, nazywa się " gravad lax", czyli łosoś pogrzebany. Nazwę 'po kubańsku' wymyślił Wojtek "Giba" Gibiński, czyli Wielki Wódz Siedzący Lipień Wink .
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michalm




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siemonia - Zagłębie ;-)

PostWysłany: Sob 7:48, 16 Gru 2006    Temat postu:

Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
Jadłem jest to rewelacja.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Sob 10:19, 16 Gru 2006    Temat postu:

michalm napisał:
Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
Jadłem jest to rewelacja.

Na zlocie skosztowalem (bitwa o 2 ostatnie kawalki). Miod z boczkiem...mniam. Kiedys zrobilem cos takiego tylko bez fantazji ulanskiej z przyprawami. Koledzy stwierdzili ze pod zimna wodeczke nie ma nic lepszego (oprocz cieplej kobietki) Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ruki




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 387
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: spod wawelu ;-)

PostWysłany: Sob 14:51, 16 Gru 2006    Temat postu:

Mama mnie błagała o jeszcze troszkę. Wesoly A najpierw mi życzyła miłego trucia się. Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Sob 22:49, 16 Gru 2006    Temat postu:

michalm napisał:
Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.

Zgadza się, oryginalny "gravad lax'' jest z dużą ilością kopru.
K.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adam_W




Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:47, 17 Gru 2006    Temat postu:

No, rybkę po Kubańsku miałem okazję skosztować na wiosennym zlocie, choć nie gustuję w tego typu rzeczach rybka od Kuby smakowała wybornie.... Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek Kowalski




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Czw 10:31, 22 Lut 2007    Temat postu:

Kuba Chruszczewski napisał:
michalm napisał:
Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.

Zgadza się, oryginalny "gravad lax'' jest z dużą ilością kopru.
K.

Ale koper dodaje sie tuz przed spozyciem. Tak przynajmniej robia moi znajomi Finowie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Czw 10:55, 22 Lut 2007    Temat postu:

Witaj Marku Wesoly .
Z tym koprem to różnie jest, w oryginalnym norweskim "gravad lax" ryba leżakuje w koperku od początku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw 11:19, 22 Lut 2007    Temat postu:

Roznica chyba bierze sie z "sympatii" obu narodow.. wiec trzeba bylo cos zmienic... a ze lososia maja pod dostatkiem to.... a moze poprostu maja inne gusta kulinarne.
Ja osobiscie nie za bardzo z koprem lubie... za to lubie z moim kolega Smirnoffem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin