Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bundz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Wto 15:11, 04 Wrz 2007    Temat postu: Bundz

Hej.
Macie jakieś patenty na bundza? Sam w sobie jest dość mdły i bezbarwny, a pewnie można coś z niego fajnego zrobić... Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 17:46, 05 Wrz 2007    Temat postu:

Kuba ale jaki bundz? Bo ja znam dwa:

a) "słodki" - super z owocami, np. brzoskwinie z puszki; ogólnie na słodko/deserowo

b) "słony" (ostatnio jadłem miesiąc temu w Pieninach) - najprostsza wersja, to robisz jak z mozarellą: kroisz w plastry i przekładasz na talerzu na zmianę z plastrami świeżych pomidorów (wreszcie są o normalnym smaku) posypujesz solą, pieprzem (najlepiej białym, bo ma delikatniejszy smak), BAZYLIĄ (koniecznie!!!) i wszystko polewasz oliwą z oliwek (z pierwszego tłoczenia) - do popicia białe półwytrawne lub wytrawne winko Jezyk
Do tego białe lub razowe pieczywko, no i na koniec "walka" o maczenie w "sosie" pozostałym na talerzu.

Pozdrawiam i życzę smacznego,
Andrzej
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Śro 18:10, 05 Wrz 2007    Temat postu:

Moja zona (bardzo madra kobieta) powiedziala ze do tego nie trzeba nic procz 0,5L zimnej dobrej wodeczki i dobrego towarzystwa.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Śro 19:19, 05 Wrz 2007    Temat postu:

Jędrek napisał:


a) "słodki" - super z owocami, np. brzoskwinie z puszki; ogólnie na słodko/deserowo



Słodki?? . Ale on sam z siebie już jest słodki, czy dopiero po dodaniu owoców? Pytam tylko tak z ciekawości, bo niestety slodycze mam zakazane Crying or Very sad, unikam cukru pod każdą postacią, po to,żebym nie musiał sobie odmawiać piwa, które sporo go niestety zawiera ..
Ale do bundza wracając - kupiłem jakiś w sklepie, no i - jak wyżej piszę - jakiś taki nijaki. Udeptałem go dobrze z dodatkiem soli, pieprzu , bazylii i czosnku, postał trochę i ...niestety to dalej nie to..Czuć te wszystkie przyprawy i "obok" smak tego sera, tak , jakby nie kupił nic ze smaku tych przypraw. Nie żeby się calkiem nia dawał jeść, ale...Może być tak, że ( gdzieś w sieci to znalazłem) prawdziwy, dobry bundz wyrabia się najpóźniej do św. Jana, jest wtedy robiony z owczego mleka. Potem robi się już z dodatkiem krowiego i podobno to już nie to samo. Ale oczywiście spróbuję tego Twojego przepisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 19:33, 05 Wrz 2007    Temat postu:

Kuba, obydwa zaznaczyłem w skołybkach, bo się na oko prawie nie różnią od siebie - ten słodkawy jest sam z siebie słodkawy Mruga Ale prawie, jak wiadomo itd...
Po prostu podczas kupowania (w Bieszczadach, Pieninach, Tatrach) od producentów wywiedziałem się o obu rodzajach.
Było mniej więcej tak:
- kawał bundza proszę.
- Ale słodkiego czy słonego? no i od tego czasu wiem, że są dwa typy. Chyba, że mnie-cepra robili w konia. Co też jest możliwe, a nawet "wliczone" w folklor Wink
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Czw 13:03, 06 Wrz 2007    Temat postu:

Dokladnie jak z ta laska, z bamboo ! Wesoly

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw 16:01, 06 Wrz 2007    Temat postu:

Kuba odżaluj kiedys ten cukier i walnij sobie kawalek z zurawinkami... mniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Miceusz




Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:05, 29 Lip 2008    Temat postu:

Bardzo dobry tez jako zapiekanka Ladnie topi sie pod wplywem temperatury
No i nie musze mowic ze najlepszy jest bundz majowy Palce lizac! Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin