Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gravard

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Nie 23:21, 10 Sie 2008    Temat postu: Gravard

[link widoczny dla zalogowanych]

Filet (osci wyciagam za pomoca kombinerek !) wkladamy do foremki ktora obsypujemy obficie mieszanina soli i cukru w proporcji 50 % / 50%
oraz duzej ilosci kopru (moze byc mrozony), kladziemy filet, posypujemy po wierzchu, na to deseczka do krojenia, na gore obciazenie.
Foremke wsadzamy do lodowki i codziennie filet obracamy.
Po tygodniu rybka jest gotowa. Kroimy skosnie plastry, najlepiej smakuje ze swieza bulka posmarowana dobrym maslem !

ps. wszystko wykonane wlasnorecznie; rybka zlapana na mojej produkcji wedke, moja muche i w mojej lodowce zostala przyrzadzona !

Smacznego; Jezyk

tonkin Cwaniak Ok!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rysiek




Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świnoujście

PostWysłany: Pon 18:06, 11 Sie 2008    Temat postu:

Ciekawy przepis. Jak tylko coś pochwycę, zaraz test.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gregor




Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:22, 11 Sie 2008    Temat postu: re

Tonkin ty "sadysto" Jezyk daj spokojnie żyć ,już miałem zawał aaaa !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pon 20:24, 11 Sie 2008    Temat postu:

To nic innego jak ryba po kubansku ktora opisal wczesniej Kuba.
Moze nieco inne wykonanie ale sens i pewnie smak zostaje ten sam!!!
Smacznego Tonkin!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Pon 21:30, 11 Sie 2008    Temat postu:

Pozostal tylko smak !
Byla pyszna, a jak sie kroila, jak w hotelu Ritz !!
Wiecie, kto to byl ?
Jak nie to pytac !

Bez przesady, polecam, niech sie wedzenie schowa !

Na polwyspie skandynawskim robi sie to troche inaczej.
Poniewaz nie mamy tam lodowki a ziemia jak wiadomo nizej zamarznieta, owijamy filet z przyprawami w sciereczke i zakopujemy do...ziemi, dla leniwych lepiej odpada codzienne obracanie !
Tylko nie zapomniec gdzie zakopalismy......
Skandynawom wystarczaja w takich warunkach tylko 3-y dni i.......spoooozywaja ta delicje.


tonkin Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruś




Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GóRNY śLąSK

PostWysłany: Pon 21:53, 11 Sie 2008    Temat postu:

Ryba z tzn. rybokopciłki
[link widoczny dla zalogowanych]
palce lizać Jezyk ,a ten kolor!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Pon 22:27, 11 Sie 2008    Temat postu:

Alez, wyglada smakowicie ! Jezyk

Zawsze mowilem ze odcinki specjalne, No Kill to nie wszystko !

W nas drzemie chec polowania, zaspokojenia potrzeb rodziny, wszystko musi [link widoczny dla zalogowanych]miec swoje miejsce, i przede wszystkim rozsadek.

To moje kopcidlo, rozciagane i mozna tu zmiescic metrowego lachsa.

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruś




Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GóRNY śLąSK

PostWysłany: Pon 22:38, 11 Sie 2008    Temat postu:

Proste i piękne zarazem . Już czuję ten aromat. Wesoly Ślinka cieknie na samą myśl o wędzonej rybci.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Pon 23:06, 11 Sie 2008    Temat postu: Leszczyk

[link widoczny dla zalogowanych]

W tej rurze uwedzony, wszedl tylko jeden !
Na zdjeciu po wedzeniu troche sie "zfilcowal" skubany !
Duzego wedzonego leszcza oddam nie... za wegorza nie oddam, ale...za kupnego wedzonego lachsa ! Oddaje ! Jezyk Miam, miam !

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
morrum




Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

PostWysłany: Wto 13:15, 12 Sie 2008    Temat postu:

Ja również oddam, wędzony leszcz jest fenomenalny, podobno liny również sa pyszne, sam nie jadłem Jezyk

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Śro 11:57, 13 Sie 2008    Temat postu:

Morrum, - wspaniale zdjecia, a scena starszego Pana jak daje buzi urzekla mnie calkowicie. Musial dlugo czekac na taka okazje ! Laughing

Ja mam dlugi film na kasecie o rzece Orkla, tez znana i piekna rzeka w Norwegi.
Lowia tam m.in. na rosowke i zawiazanym kawalkiem czerwonej wloczki, dziala ona jako dodatkowy wabik, zestaw prowadza na tyrolskiej paleczce.

Naturalnie sa tez przepiekne sceny plowu na muche !

- napietego sznura -

tonkin Cwaniak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin