Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wariacja na temat HALASZLE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Pią 15:28, 15 Gru 2006    Temat postu: Wariacja na temat HALASZLE

Jako,że święta na karku przepis z wykorzystaniem odpadów po karpiach(i nie tylko)Przepis na podstawie węgierskiej zupy halaszle zmodyfikowany przeze mnie;)

ryby na wywar (głowy, płetwy, całe male rybki), jeśli ktoś ma dostęp to bulion rybny w kostce nie zaszkodzi.Niestey nie udało mi się go dostać u nas, mam zapasy z Węgier.
2 cebule
2 pomidory
1-2 słodkie papryki (żólte, zielone)
1 ostra papryka( świeża bądź suszona)
1-2 łyżki słodkiej papryki w proszku
dzwonka karpia, filety z suma bądź jakakolwiek inna ryba w ilości odpowiadającej liczbie osób jedzących (1 dzwonek/ko na łeba Mruga )
sól, pieprz

Ryby do konsumcji z zupą nasolić
Ryby na wywar oplukać, usunąć skrzela, wypatroszyć, jeśli mamy jakieś rybki w całości,wrzucić do wrzątku, dodać cebule,najlepiej przypieczone na ogniu,nacięte pomidory i papryki.Gotować całość minimum godzine na silnym ogniu.Po tym czasie wywar przecedzić, obrać mięso z rybich resztek i wraz z papryką(jeśli nie lubi ktoś baardzo ostrego to radze ostrą papryczke usunąć teraz albo nawet w trakcie gotowania) i pomidorami przetrzeć przez sito do wywaru.
Całość zagotować ponownie, dodać do wywaru dzwonka albo filety pocięte w kostke, papryke w proszku i na baaardzo małym ogniu pogotować ok. 15 minut, pilnując, aby rybka się nie rozpadła.Opcjonalnie można dorzucić 2-3 garście jakiegoś drobniutkiego makaronu typu gwiazdki.
Po ugotowaniu się ryby wyłożyć na każdy talerz po dzwonku i zalać zupą.Ja osobiście mięso obieram,coby się potem nie paprać w ościach i wykładam na talerz kawałeczki czystej rybki i do każdej zupki podaje grzaneczke robioną na masełku.
Zupka naprawde pyszna, sycąca i rozgrzewająca, jak większość dań rodem z Węgier.
smacznego!

Mam jeszcze sprawdzony przepisik na zupe gulaszową , znajde troche czasu to napisze.Rewelka , najlepiej smakuje robiony na ognisku w kociołku popijany dobrym węgierskim winkiem.Ciekawa alternatywa dla kiełbasy z grila.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin