Grzes D.
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sob 21:53, 23 Gru 2006 Temat postu: Kapusta z pieczarkami (Po Przemszowsku) |
|
|
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule
masło
warzywko/wegeta/kucharek
pieprz czarny mielony
trochę oleju
Kapustę 2 razy wypłukać w wodzie, potem ją obgotować - około 15-20 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry, udusić na odrobinie oleju.
Cebulkę obrać, pokroić, zrumienić na oleju.
Ugotowaną kapustę włożyć do dużego garnczka, dodać pieczarki, cebulkę, wrzucić kostkę masła, podlać szklanką wody. Dusić około 40 minut na wolnym ogniu do momentu miękkości kapusty.. Doprawić do smaku wegetą i pieprzem według uznania.
Jest to porcja na około 4-6 osób. Przy zwiększaniu porcji należy pamiętać o zachowaniu proporcji kapusty do pieczarek.
Najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie nad brzegiem rzeki po całym dniu łowienia z odrobina wódeczki czy "herbatki niedźwiedzia"
Post został pochwalony 0 razy
|
|