Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zrazy z Lososia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Pią 0:36, 02 Lut 2007    Temat postu: Zrazy z Lososia

Przygotowujemy maranate z 10 lyzek cukru, 10 lyzek soli, lyzki koniaku i dwoch peczkow posiekanego koperku.
Plat lososia bez osci obkladamy marynata, zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na trzy dni. Dwa razy dziennie obracamy lososia z jednej strony na druga.
Po trzech dniach kroimy lososia w plastry. Kazdy z nich smarujemy musztarda i miodem.
Ukladamy na nim kawalek ogorka konserwowanego, kilka kaparow oraz jedna marynowana cebulke i zawijamy zrazy.
Takie zrazy najlepiej smakuja podane w towarzystwie smietanki z dodatkiem gasek marynowanych i posiekanej cebulki.

Po degustacji resztki splukujemy pozostalym koniakiem ! Wink

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią 10:25, 02 Lut 2007    Temat postu:

Gaski bym zastapil prawdziwkami. W tym roku byl taki wysyp ze po kazdym wyjsciu do lasu mialem o 300 wiecej w domu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Pią 10:27, 02 Lut 2007    Temat postu:

Prawdziwki się faktycznie sypneły w tym roku, aż mam przesyt, za to kurki...... no i rydze , oj powymieniałbym choć 1/3 prawdziwków na kurki, w daniach z ryb też Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 11:08, 02 Lut 2007    Temat postu:

O w d...jeża!... Shocked Jak to brzmi...A jak musi smakować...
Ale zauważcie, że to kolejny wariant "gravad lax', czy jak kto woli ''po kubańsku" - procesem wyjściowym jest zasypanie łososia cukrem z solą 50/50. Ktoś to kiedyś genialnie wymyślił.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią 11:16, 02 Lut 2007    Temat postu:

Wlasnie mialem pytac czy to jedna z wariacji na temat gravad lax....
Warto zrobic i sprobowac


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Pią 12:37, 02 Lut 2007    Temat postu:

Kuba, a jak jestes na odludziu w Norwegi albo na Alasce, bez lodowki, to zakopuje sie "to-to" w ziemi. Tylko koperek trzeba ze soba nosic !

Smacznego

ps. tych grzybow to Wam serdecznie zazdroszcze, nie mialem czasu isc
do lasu

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michalm




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siemonia - Zagłębie ;-)

PostWysłany: Pią 13:13, 02 Lut 2007    Temat postu:

Kuba Chruszczewski napisał:
O w d...jeża!... Shocked Jak to brzmi...A jak musi smakować...
Ale zauważcie, że to kolejny wariant "gravad lax', czy jak kto woli ''po kubańsku" - procesem wyjściowym jest zasypanie łososia cukrem z solą 50/50. Ktoś to kiedyś genialnie wymyślił.

Patent na taka obróbke łososia to narodowe dziedzictwo kul....inarne Skandynawów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią 13:16, 02 Lut 2007    Temat postu:

tonkin napisał:
Kuba, a jak jestes na odludziu w Norwegi albo na Alasce, bez lodowki, to zakopuje sie "to-to" w ziemi. Tylko koperek trzeba ze soba nosic !
tonkin

No tak. W Norwegii albo na Alasce latwiej o lososia niz o koperek Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin