Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pigwówka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Nie 18:02, 21 Paź 2007    Temat postu: Pigwówka

Pigwówka która piliśmy na Zlocie sanowym i wczoraj nad CP jest w wykonaniu banalnie prosta.
Owoce pigwy , najlepiej zebrane po pierwszych przymrozkach należy pokroić możliwie drobno , usuwając gniazda nasienne. W słoju zasypać owoce cukrem , na oko w zasadzie, tak gdzieś 1/1 objętościowo. Poczekać, aż powstanie syrop. Zlać syrop( owoców nie wyrzucać!)i wymieszać go z wódką, najlepiej samodzielnie zrobioną ze spirytusu , taką o mocy 60-70%. Uwaga - nie powinno się zalewać syropu czystym spirytusem, może zabić w pigwie to, co w niej wartościowe. Syrop zaprawiony wstępnie powinien postać 2-3 dni. Potem można go wzmacniać( teraz można już czystym spirytusem) lub rozcieńczać do uzyskania żądanej mocy - osobiście preferuję stężenie finalne na poziomie około 45%. Pigwówka może nam wyjść nieco kwaśna - nie każdy taką lubi. W takim przypadku dobrze działa zaprawienie jej miodówką, oczywiście też najlepiej własnej produkcji.
Smacznego Jezyk .
PS:Tomek Bogdanowicz twierdzi, że ze względu na wielkie bogactwo witamin w pigwówce( w tym głównie C), kac jako taki nie ma nawet szans się zacząć, ginie w zarodku.

Edit: O ważnej rzeczy zapomniałem - owoce pozostałe po "pierwszym tłoczeniu" należy zalać wódką i dać im postać.Powstaje coś całkiem fajnego, troszkę mniej intensywnego w smaku, ale jak najbardziej wypijalnego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 8:08, 22 Paź 2007    Temat postu:

Kuba,
Techniczne pytanie:
PIGWA (to-to duże gruszkowate w kształcie) czy mylnie "wołany" pigwa PIGWOWIEC (takie małe, aromatyczne "jabłuszka")?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pon 8:23, 22 Paź 2007    Temat postu:

To drugie...Tych "gruszkowatych" chyba nie widziałem nigdy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek Kowalski




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Pon 8:49, 22 Paź 2007    Temat postu:

Kuba Chruszczewski napisał:
To drugie...Tych "gruszkowatych" chyba nie widziałem nigdy.

Jedne i drugie. Sa owoce pigwy ksztaltu nieregularnej gruszki, tyle, ze lekko wlochate i twarde jak fix.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pon 10:22, 22 Paź 2007    Temat postu:

Hehe, Marku, te, z których pędzę są twarde jak dwa fixy...pomimo tego, że mam czym kroić ( Mruga ), to jednak bez odcisków na palcach przeważnie się nie obywa. Tak sie złożyło, ze w tym roku postanowiłem przetestować moje żelastwo właśnie pod kątem przydatności do obróbki pigwy:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 21:12, 22 Paź 2007    Temat postu:

Kuba, po zdjęciach widzę, że zdecydowanie siekasz PIGWOWCA. W dodatku niedojrzałego. Nalewka na nim jest m.in. super jako dodatek do herbatki, np. zamiast rumu. Mój ojciec taką robił.
Pigwa jest właśnie ciut włochata i gruszkowata.
cyt. za A.Sapkowskim "...z miłością jest jak z gruszką. Opiszcie mi kształt gruszki." Laughing
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Wto 7:19, 23 Paź 2007    Temat postu:

Kuba moze poprostu kup Brzeszczot bedzie prosciej.
Ja przezornie wczoraj kupilem w tesco i pigwe i pigwowca... sliwki mam zamrozone Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Wto 9:59, 23 Paź 2007    Temat postu:

Kuba widze tam "opinela" , nosze się z zamiarem nabycia 12stki w wersji carbon, jaka jest twoja opinia o tym nożu?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Wto 11:25, 23 Paź 2007    Temat postu:

Tomek, "12'' węglowa to kultowy nożyk Very Happy. Dużo lepsza agresywność cięcia w porównaniu z nierdzewnymi. Ale... to ostrze , o które trzeba dbać, bo po prostu rdzewieje. Wyjściem jest zastosowanie tak zwanej ''musztardyzacji". Należy nożyk wstępnie poddać działaniu jakiegoś produktu spożywczego o "żrącym" charakterze. Można na przykład ciasno owinąć ostrze sznurkiem konopnym i wsadzić na dobę do octu. Powstanie bardzo fajny, pasiasty wzór na ostrzu( cos w rodzaju tiger strips na nożach taktycznych ) i równocześnie ochronna powłoka, która częściowo zabezpieczy ostrze przed korozją. Ale w dalszym ciągu nie można zapomnieć o stałej opiece, po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć i wytrzeć. Jeżeli na ryby, to jednak chyba polecałbym nierdzewną wersję, a węglówkę do domu, gdzie łatwiej o właściwą pielęgnację.

[link widoczny dla zalogowanych]
Przejrzyj ten wątek, jest tu sporo o opinelkach, w tym rady, jak zastosować musztardyzację + fotki jak wygląda po.

PS: Zdaje się, że wpadłeś, uważaj, nożofilia jest w zasadzie nieuleczalna Wink.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Wto 12:14, 23 Paź 2007    Temat postu:

Dwie choroby już mnie męczą , to i trzecia do kompletu pasuje Mruga
Właśnie z premedytacją celuje w węglówke , coby dbać i pieścić...no i tak jakoś fajniej się prezentuje niż inoxy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misio




Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:26, 26 Paź 2007    Temat postu:

Cenzura

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez misio dnia Pon 11:42, 19 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 10:37, 26 Paź 2007    Temat postu:

He he, zdaje się, że niedługo trzeba będzie założyć nowy dział na forum..
Proponuję nazwę "Nożem go!" Wink.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Pią 20:16, 26 Paź 2007    Temat postu:

Misio dawaj foty Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 20:29, 26 Paź 2007    Temat postu:

cygant napisał:
Misio dawaj foty Twisted Evil

Dawaj, ale chyba jednak w "OF", bo nas tu zaraz przepedzą... Przestraszony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią 20:33, 26 Paź 2007    Temat postu:

[quote="Kuba Chruszczewski
w "OF", bo nas tu zaraz przepedzą... Przestraszony[/quote]
no !!!!!!
Moge wam dzial zrobic bo i we mnie cos tam sie robi ze ogladam sie za ostrzami.....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 20:39, 26 Paź 2007    Temat postu:

Zaraz tam nowy dział to może( na razie Wink) nie...Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Myślę, ze póki co to OFF wystarczy. A z czasem może rzeczywiście pomyślmy o takim dziale "sprzęt poza wędkarski". Latarki, noże, ciuchy, wszelkie terenowo-taktyczno -campingowe gadżety, jest tego w cholerę i wszyscy używamy...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misio




Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 17:10, 27 Paź 2007    Temat postu:

Cenzura

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez misio dnia Pon 11:43, 19 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marysia




Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radom

PostWysłany: Sob 18:42, 27 Paź 2007    Temat postu:

Kuba, noże, nożami. Ale powiedz kochany gdzie dostac pigwę? szukałem. Nie znalazłem !! Dupa blada.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Sob 18:47, 27 Paź 2007    Temat postu:

Najlepiej poszperaj po ogródkach działkowych Mruga , choć wydaje mi się, że już wszystko będzie zebrane.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin