Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

W takiej ciszy, tak ucho natężam ciekawie,

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Wto 21:47, 18 Gru 2007    Temat postu: W takiej ciszy, tak ucho natężam ciekawie,

...że słyszłbym głos z Litwy...jedzmy ( Wink ), nikt nie woła...

A tu płocie suszone, właśnie z Litwy. do piwka ...poeeeeezja Jezyk .
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Wto 22:05, 18 Gru 2007    Temat postu:

Trupki na sandacza:) Ciekawe jak się suszy , chyba poszukam i spróbuje bo na pewno pyszne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sztywna




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 4:31, 19 Gru 2007    Temat postu:

Powiem że kedyś próbowałem takiego specjału - suszone i solone coś tam - bez litra nie zjadliwe

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sztywna dnia Śro 5:31, 19 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 19:53, 19 Gru 2007    Temat postu:

Przepis jest, jak zwykle w takich przypadkach, BARDZO prosty.
Trzeba przygotować roztwór soli (woda przegotowana, ostudzona), taki, żeby włożone do niego jajko pływało (taki tester Mruga ). Wkłada się rybki do tego na 2 dni, i te co wypłyną na wierzch wcześniej odławiamy, a po 2 dniach resztę i suszymy na kaloryferze u teściowej lub nielubianego sąsiada Wesoly Jest podczas produkcji znany, rybi zapaszek. Latem można na słoneczku (zakryć gazą przed muchami).
No i to by było na tyle. Smacznego.

P.S.
Małe rybki, typu płoteczki, okonie, karasie, kiełbie nie trzeba patroszyć. No i w ogóle się ryb nie skrobie, po wysuszeniu skóra z łuskami schodzi jak pergamin.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janusz Kitowski




Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zawiercie

PostWysłany: Śro 20:17, 19 Gru 2007    Temat postu:

O kurcze, a ja tyle kiełbi w tym roku złowiłem!!. Jędrek, mogłeś ten przepis dać wcześniej, jak słońce świeciło. Takie kiełbie, nawet po 18 cm miały. W przyszłym roku nie daruję, będą suszone.
Piwo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Śro 20:20, 19 Gru 2007    Temat postu:

Raz jadłem kiełbia z ogniska, pyszna rybka!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:53, 19 Gru 2007    Temat postu:

No no Janusz... 18cm kiełb Padam a ja myślałem że mój rekord jest przyzwoity (16cm).
Co do mięsa kiełbia to jest naprawdę dobre, najlepiej jest usunąć kręgosłup z głową doprawić do smaku i a'la filety na grill'a, przypiec na chrupiącą Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dzidek




Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowiny k. Kielc

PostWysłany: Śro 20:57, 19 Gru 2007    Temat postu:

Janusz jeszcze nic straconego , zawsze możesz użyć suszarki do włosów. Piwo

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Śro 23:31, 19 Gru 2007    Temat postu:

Do solanki i jajka !

Jajko (surowe sparzone - salmonella ! ! !) ma sie wynurzyc z solanki na tyle zeby ponad widac bylo powierzchnie (ok.) rowna 10 groszom.
Jak ktos lubi slone moze byc stary "rybak" (5 zl) Hi ! hi ! Laughing

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin