sztywna
Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 17:47, 19 Cze 2007 Temat postu: Pstrąg po prowansalsku |
|
|
Rybę sprawić i wyfiletować , następnie fileciki pokroić na paseczki taki 1 na 5 cm , posiekać szalotke (najlepiej ) bardzo drobno . Paseczki ryby włożyć do jakiego kolwiek zamykanego naczynka posypać solą pieprzem i ziołami prowansalskimi , następnie zalać sokiem z co najmniej jednej cytryny i co najmniej jedną szklanką białego wina najlepiej typu riesling . zamknąć naczynko i całosć dobrze przemieszać i odstawić na co najmniej sześć godzin . Reszte wina wypic . Po sześćiu godzinach otworzyć drugą butelke i ją wypić przegryzając rybką . Można też wycisnąć albo posiekać jeden ząbek czosnku i dodać go do naczynka - ja używam słoika bo można go zakręcić i włożyć do plecaka . Zamiast drugiej butelki wina można użyć czegoś innego
Post został pochwalony 0 razy
|
|