Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Śledzie wielkanocne z prawdziwkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw 14:15, 05 Kwi 2007    Temat postu: Śledzie wielkanocne z prawdziwkami

Składniki:

pół kilograma płatów śledziowych w oleju
3 duże cebule
2 duże garście suszonych prawdziwków (podgrzybków )
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki ketchupu (ja używam Tortexa)
wegeta
2 łyżki masła


Śledzie kroimy w kawałki o szerokości 2-3 cm, odkładamy na miskę.
Grzyby moczymy w wodzie i gotujemy około godziny, po odcedzeniu studzimy i kroimy w większe części.

Masło roztapiamy w rondlu, wrzucamy grzyby i smazymy je około 10-15 minut, dorzucamy do tego cebulę, razem dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy wegetą, kucharkiem lub inną przyprawą tego typu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Zimne grzyby z cebulką dodajemy do śledzi, mieszamy i układamy do słoików.


I gotowe. Podajemy to mężowi razem z 50 gr zimnej wódki. Jest szansa drogie panie, że po takim podaniu można liczyć na gorącą noc Wesoly

Jeśli doczekają do dnia następnego, to najlepsze są właśnie na drugi dzień.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Czw 14:26, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Grześ to ty mężowi to podajesz?? Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Czw 17:58, 05 Kwi 2007    Temat postu:

cygant napisał:
Grześ to ty mężowi to podajesz?? Laughing

Wsciekly Cenzura Wsciekly Cenzura Wsciekly Cenzura
Ty sie lepiej wez i zrob takie sledzie a nie bedziesz mi tu filozofowal.
Warto bo sledzie sa... Padam Padam Padam .... szczegolnie jak ci zonka poda z ta zimna 50 !!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cygant




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa

PostWysłany: Czw 18:17, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Już spisane i będe plagiatował bo z opisu brzmi wspaniale.....a 50 teściu "ukapie" Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pon 18:04, 23 Kwi 2007    Temat postu: Hmmmmmm ciekawe......

Celem wyjaśnień, pisałam ten przepis oczywiście ja, znaczy żona Grzesia czyli Anita Wesoly A ponieważ nie mogę się doprosić bym mogła być użytkownikiem więc muszę pisać pod podszewką Grzesia.

Ech przekichane.......oj przekichane, ale śledzie są super.

pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin